Vakantie in de natuur: 7x rustige bestemmingen in Nederland

Nergens is het zo fijn opladen als in de natuur. In het groen kom je helemaal tot rust, aan het water maakt de wind je hoofd leeg en op het platteland kun je uren fietsen zonder een mens tegen te komen. Maar waar vind je deze pure stukjes Nederland nog? Wij hebben 7 fantastisch mooie streken op een rijtje gezet, die zich perfect lenen voor een ontspannen vakantie in de natuur.

Twente

Nuchtere, vriendelijke mensen en een adembenemend mooi coulisselandschap vol karakteristieke dorpen en hier en daar een bruisende stad. Dat is Twente in een notendop. Wie tijdens zijn of haar vakantie rust zoekt, maar ook de mogelijkheid wil hebben zich af en toe onder te dompelen in wat stadse gezelligheid zit goed in dit stukje oost-Nederland. Absolute hoogtepunten zijn het schitterende kunststadje Ootmarsum, met een beschermd middeleeuws stadsgezicht, veel galerieën en een uitgebreid horeca-aanbod, de bos en heide op de Sallandse Heuvelrug en stuifzandgebied het Lutterzand.

Veluwe

Aan de rand van Veluwe vind je nog prachtsteden als Arnhem en Apeldoorn, maar eenmaal midden op de Veluwe is het in alle rust genieten van prachtige natuur. Unieke natuur, ook. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij het Kootwijkerzand: een enorm stuifzandgebied, dat haast on-Nederlands aandoet. Verder biedt de Veluwe dichte bossen, waardoorheen het fantastisch wandelen en fietsen is, schitterende heide en kabbelende rivieren. Als klap op de vuurpijl zijn in het gebied ook nog bijzondere dieren te spotten, zoals de vos, de das, het wild zwijn, edelherten en reeën. Houd jij van bomen met geschiedenis? Struin dan zeker eens door het Speulderbos, een van de oudste bossen van Nederland. Genoeg te zien, tijdens een rustige vakantie op de Veluwe.

Weerribben-Wieden

Betekent rust voor jou fijn rondvaren op een bootje, terwijl je geniet van prachtige vergezichten en uitgestrekte landschappen? Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied in het noordwesten van Europa. Door de vele in elkaar over lopende meren, plassen en slootjes is dit een fantastisch gebied voor eindeloze vaartochten. Onderweg kijk je je ogen uit dankzij de moerasbossen, rietvelden en hooilanden die rond het water te vinden zijn. Zet je hoofd ‘uit’ en geniet!

De Achterhoek

‘Kom uitblazen in de Achterhoek’ is een bekende leus, en dat is natuurlijk niet voor niets! Hier kun je eindeloos wandelen en fietsen, en de kans is groot dat je onderweg helemaal niet zoveel mensen tegenkomt. Vooral de bossen springen in het oog in deze streek, die tegen Twente aan ligt en ook verrast met een prachtig coulisselandschap. Struin of fiets langs weilanden, houtwallen en beekjes en plan je stops in bij de schitterende landgoederen en kastelen, die je verspreid door de Achterhoek vindt. Wil je direct de kans grijpen om wat cultuur te snuiven? Bezoek dan de vestiging van Museum MORE in Kasteel Ruurlo. Een historisch kasteel, vol modern-realisme. Ook het middeleeuwse kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg is een aanrader, evenals Huis Verwolde in Laren.

Texel

Hoewel dit het grootste eiland van onze Waddeneilanden is, valt er op Texel ook voor rustzoekers genoeg te vinden. Zeker buiten het hoogseizoen! Neem als startpunt een van de gezellige dorpjes en trek vandaar de natuur in, die hier volop aanwezig is. Ontdek de vele schapen tijdens jouw wandeling door de duinen, struin langs de vloedlijn over het strand en spot onderweg bijzondere vogelsoorten. Kies jij voor een weekend verblijven op Texel? Waai bovenal heerlijk uit, op dit prachtige eiland!

Zeeland

Nog zo’n topplek om je hoofd even helemaal leeg te maken is Zeeland. Ook hier vind je een indrukwekkende kustlijn, met bovendien de breedste en schoonste stranden van Nederland. Dat is bekend, en daarom kan het er druk zijn. Maar dit is zeker niet altijd het geval, en als je de provincie verder in trekt kom je ongetwijfeld ook helemaal tot rust. Zeeland is namelijk een prachtige provincie om al wandelend of op de fiets te ontdekken.

Drenthe

Ok, Zeeland is een topprovincie om op de fiets te verkennen, maar we weten allemaal wat de echte fietsprovincie van ons land is, toch? Dat is Drenthe natuurlijk! Pittoreske dorpjes, afgewisseld met weilanden en bossen, en daarbovenop nog eens drie nationale parken: Drenthe heeft alles in huis voor een rustgevende vakantie. Als je hier een beetje in het noordwesten verblijft steek je overigens ook nog eens moeiteloos de grens over richting Groningen en Friesland, waar respectievelijk de uitgestrekte ommelanden en de vele meren zorgen voor een schitterend decor voor jouw wandel- en fietstochten.

 

Deze blogpost is in samenwerking met Voordeeluitjes.