Hoe zit het nu met pakketjes van buiten de EU?

vrolijk stel maakt pakketje open

Je hebt het waarschijnlijk wel op het nieuws voorbij zien komen, vanaf 1 juli 2021 gelden er nieuwe regels voor pakketjes van buiten de EU. Is je goedkope bestelling nu nog wel zo goedkoop? Moet je nu belasting en andere kosten bijbetalen? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Wat is er veranderd vanaf 1 juli 2021?

Voor 1 juli 2021 gold er een btw-vrijstelling meer voor producten van buiten de EU ter waarde van €22 of minder. Dankzij deze regel was het in Nederland razend populair om bijvoorbeeld bij AliExpress te shoppen. Vanaf 1 juli 2021 moet je altijd btw betalen, ook voor dat goedkopen pakketje van AliExpress. 

Kan de btw al bij de prijs inbegrepen zijn?

Ja, een aantal populaire webshops, zoals AliExpress, heeft het de klant in Nederland gelukkig makkelijk gemaakt door de btw alvast voor de klant af te dragen aan de Nederlandse overheid, zodat jij dat niet meer hoeft te doen. 

Hoe zie je of de btw al is inbegrepen bij de prijs?

Een goede indicatie is de valuta waarin de prijs staat aangegeven. Staat de prijs in euros aangeduid, dan is de 21% belasting (9% voor boeken) meestal al inbegrepen en hoef je die niet nog apart te betalen. Bovendien zal de webshop aangeven of de prijs al inclusief btw is, dan staat er bijvoorbeeld “vat included”. Is de prijs in een andere valuta en staat er geen “vat included” bij? Dan zul je de belasting bij aankomst van je pakketje alsnog moeten betalen. 

Inklaringskosten? Wat zijn dat dan?

Voor álle pakketjes van buiten de EU ben je nu ook nog eens ‘inklaringskosten’ verschuldigd. Dit zijn de administratieve kosten die de pakketdienst doorberekent naar de klant.  Deze variëren van €4 tot €17,50. Ook daar is een makkelijke oplossing voor: heeft de webshop IOSS (Import One Shop Shop), dan heeft de webshop die kosten ook al voor je betaald. Het is dus belangrijk om dit goed te checken. AliExpress, Banggood en NewChic zijn aangesloten bij IOSS en als je daar iets besteld, dan hoef je dus geen aparte inklaringskosten te betalen.

Wanneer moet ik ook invoerrechten betalen?

Als de waarde van jouw pakket meer dan €150 is, dan moet je altijd invoerrechten betalen. Deze variëren van 0 tot 12% en zijn afhankelijk van het product. 

De nieuwe regels samengevat:

Vanaf 1 juli betaal je bij je bestelling van buiten de EU 21% BTW en inklaringskosten. Als de webshop IOSS heeft, dan hoef je je hier geen zorgen over te maken, want dan zijn deze kosten al bij de prijs inbegrepen. Als jouw bestelling een waarde heeft van €150 of meer, dan moet je wel invoerrechten betalen. 

Jouw bestelling bij die goedkope Aziatische webshop is dus wel iets duurder geworden, maar bij AliExpress hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over bijkomende kosten of administratieve rompslomp. 

*****

Heb jij recent iets besteld bij AliExpress? Laat ons weten hoe dat gegaan is.

*****

*Wijzigingen voorbehouden, kijk hier voor de laatste informatie.